top of page
Search

Knokke – Renso Tamse Closer to Nature

Updated: Oct 9, 2022

Amerfoortse kunstenaar Renso Tamse werkt al jaren onder de titel Closer To Nature en exposeert vanaf aankomend weekend in de Early Birds Art Gallery in Knokke.

In een duo expositie presenteert Tamse levensgrote aquarellen van prominente hoofdrolspelers in de natuur. ‘Het zijn geen landschapjes’, zegt Tamse lachend. Imposante portretten van veelal bedreigde diersoorten sieren de muren. In combinatie met de bronzen beelden van kunstenaar Michel Bassompierre is het een bijzondere smaakvolle kennismaking met de verhalen van beide kunstenaars en hun liefde voor de natuur.Het werk

Tamse (Rotterdam 1974) timmert al jaren aan de weg en zijn schilderijen gaan gretig de grens over. Veelal imposante portretten van diersoorten die zeldzaam zijn of bedreigd worden. Door de overweldigende formaten van zijn aquarellen wordt de toeschouwer gedwongen tijd te nemen en krijgt men gelegenheid de menselijke emoties te herkennen in de karaktertrekken van zijn modellen.

Ieder werk is niet zomaar een registratie van een dier maar vertelt elk een eigen verhaal.

De wolf bijvoorbeeld, die de laatste tijd vaak in het nieuws is, laat ons zien dat we in verschillende werelden leven die slechts door een witte mist van elkaar gescheiden worden.

Hét symbool van trouw en vrijheid kijkt je aan alsof hij je vraagt mee te gaan de wijde wereld in. Na het goed bekijken van het werk zal het niemand echt verbazen dat dit portret het verhaal vertelt van het Tamse’s verlies van een goede vriend. Een perfect gekozen moment van afscheid én een nieuw begin. Alsof de wolf ieder moment weg kan lopen en zal verdwijnen in de mist.

De kunstenaar

Volgens Tamse hebben wij onszelf losgemaakt van de natuur en laat deze tijd zien hoe ontwricht onze verhouding is met dat waar we een onderdeel van zijn. Het is noodzaak om de verbinding op te zoeken en zo het evenwicht tussen de mens en de natuur weer te herstellen. Dat kan alleen als we on bewust worden van onze afhankelijkheid. De mens is net zo goed een onderdeel van de natuur als alle dieren die hij geportretteerd heeft. Behalve de wolf lijken ook de tijger, een leeuw en de kraanvogels te popelen om hun verhaal aan het publiek te vertellen. Allemaal zijn ze op zoek naar die nieuwe harmonie.

Tekst: Nienke de wit


De expositie

Francis Dedrie, eigenaar en curator van Early Birds Art Gallery, organiseert een publieksopening op zaterdag 15 en zondag 16 oktober van 14.00 uur tot 18.00 uur. Renso Tamse is dan zelf aanwezig om over zijn werk en inspiratie te vertellen. Ook met deze expositie wordt een goed doel gesteund en deze keer is het de keuze van Tamse om De Sunday Foundation te steunen. Deze Rotterdamse Foundation, opgericht door Sander de Kramer en Hugo Borst, biedt hulp aan mensen die vergeten worden en overgeleverd zijn aan hun lot op de meest slechte en afgelegen plekken ter wereld. Dat dit overeenkomsten heeft met de omstandigheden van sommige geportretteerde dieren laat zich vanzelf spreken. De expositie Closer To Nature is te zien tot en met 13 november 2022.

…………………………………………………….

Info voor de redactie

Adres Early Birds Art Gallery - Zeedijk - Het Zoute 742 - 8300 Knokke +32 470932415

Meer informatie over dit persbericht bij de kunstenaar Renso Tamse telefoon +31 6 24 76 39 42 of info@rensotamse.com


118 views

Recent Posts

See All
bottom of page